Regional STARTS Centers III: “Repairing the Present”

In het kader van het Europese Project ‘Repairing the Present’, binnen het Horizon 2020 Research & Innovation Programma, willen Gluon (www.gluon.be), de Cleantech hub Snowball (www.snowball.eu) en de intercommunale Leiedal de handen in elkaar slaan en in de regio Zuid-West-Vlaanderen een co-creatie platform oprichten waar architecten, kunstenaars, studenten, ingenieurs en ontwerpers samenwerken om ‘stijl te matchen met duurzaamheid’. Onze uitdaging? Nieuwe ideeën, processen, tools, applicaties en materialen te ontwikkelen die leiden tot een meer duurzame wereld. De exploratie van zowel nieuwe digitale technologie, bouw- en ontwerpmethoden, als ontwikkelingen in de natuurwetenschappen wordt een belangrijke insteek in alle projecten.
Dit co-creatie platform zal gerealiseerd worden via 2 open calls onder de vorm van “artists-in-residency”, met als thema’s:

  • Connected gardens, of hoe kunnen digitale technologieën de band tussen mens en natuur terug versterken? Hoe gaan we in tegen de groeiende vervreemding van de mens ten aanzien van de natuur, het verlies van kennis en bijgevolg empathie voor de natuurlijke omgeving? En hoe leggen we linken tussen stad en platteland in de regio Zuid-West-Vlaanderen?
  • Connected spaces, of hoe kunnen innovatieve ideeën en technologieën bijdragen tot een meer originele, inclusieve en duurzame omgang met het (im)materiële erfgoed in de regio Zuid-West-Vlaanderen?

Beiden uiten zich in innovatieve samenwerkingen tussen industrie, onderzoek en cultuur. Daarnaast worden ook een reeks tentoonstellingen in eigen streek, bij BOZAR in Brussel en tijdens de Biënnale van Venetië 2022 georganiseerd, met het oog op sensibilisering en mobilisering. Tot slot wordt een serie educatieve workshops, hackathons alsook diverse netwerkactiviteiten voor een brede set stakeholders in Zuid-West-Vlaanderen opgezet.
Het project gaat van start op 1 juni 2021 en loopt tot eind 2022. Het consortium van 12 Europese partners wordt gesteund door DG Connect vanuit de Europese Unie en gefaciliteerd binnen het S+T+ARTS netwerk (Science, Technology & the Arts – www.starts.eu).
Het “Repairing the Present” consortium:

Ben jij de office manager die we zoeken?

Over Snowball Snowball is een state-of-the-art cleantech hub in Harelbeke. We faciliteren duurzaam ondernemerschap en testen innovatieve prototypes die de energietransitie naar groene en …

🌿Een gesprek dat telt 🌿

Tijdens het 75-jarig jubileumfeest van UNIZO had Alexandra Vanhuyse, co-founder van onze Cleantech hub, een boeiend debat met Belgisch premier Alexander De Croo …

Interreg project ConnectSME zet 29 succesvolle cleantech innovaties op weg voor marktintroductie.

Tijdens de demonstratiebeurs van het grensoverschrijdend project ConnectSME, gericht op het versnellen van cleantech innovatie in de grensregio Vlaanderen en Nederland, werden 29 succesvolle technologieën voorgesteld die kunnen bijdragen tot het behalen van de gezamenlijke klimaatdoelstellingen. De producten zijn zowel voor particulier als zakelijk gebruik en gaan van batterijopslag tot waterbesparing en van slimme laadoplossingen voor EV’s tot toegankelijke windturbines.

That’s a wrap! ConnectSME demo days.

Very happy to have welcomed over 500 visitors to the #ConnectSME demo days, showcasing the prototypes by AQUABATTERY & Airturb with the wonderful interlude of Suskewiet Visions by Filip Vandingenen & David Shongo , an artwork reflecting on biodiversity and the relationship between humankind & nature, the realisation of a 6-month long STARTSresidency at Snowball with partners Gluon and Leiedal.

Groene doeners ✅

Groene doeners ✅ That’s what we are at Snowball 💚 We turn cleantech innovation into practice by improving prototypes & supporting ambitious green entrepreneurs towards …