Grensoverschrijdend ConnectSME zoekt kmo’s en mkb’s die hun duurzame innovaties willen versnellen

Bedrijven die milieuvriendelijke innovaties ontwikkelen, kunnen zich vanaf nu opgeven voor het grensoverschrijdend ConnectSME-programma. Het programma biedt 36 kmo’s en mkb’s uit de grensregio Vlaanderen-Nederland de kans om hun prototypes uit te werken en te testen in een reële omgeving in een van de deelnemende proeftuinen. Zo wil men de maturiteit van duurzame innovaties verhogen en hen sneller de weg naar de markt laten vinden. Op die manier versterkt en bevordert ConnectSME de samenwerking, innovatie en duurzame ontwikkeling van de grensregio en draagt het bij tot de CO2-reductie en het behalen van de gezamenlijke klimaatdoelen. 

Investeren in duurzame innovatie 

De Corona-crisis heeft veel bedrijven ertoe aangezet om waardevoller te innoveren en creatiever in te spelen op bepaalde uitdagingen zoals klimaatverandering. Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, is het belangrijk dat duurzame technologische innovaties sneller hun weg naar de markt vinden. Voor veel bedrijven die duurzame technologieën ontwikkelen, is het moeilijk om de zogeheten ‘Vallei des Doods’ te overbruggen. Er is vaak een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal nodig om het innovatief product naar commerciële schaal te brengen, terwijl potentiële stakeholders nog niet durven te investeren. Duurzame innovatieve oplossingen moeten dus sneller uitgerold worden. 

Onderzoek toont aan dat technologische innovatie nood heeft aan een fysieke demonstratie- en testomgeving, die de  reële markt weerspiegelen. Daarom willen de twee clusters achter ConnectSME initiatief, de Vlaamse speerpuntcluster Flux50 en haar Nederlandse evenknie Cleantech Delta, bedrijven linken met zes proeftuinen die sterk inzetten op duurzame ontwikkeling. De Thorsite (VITO), Snowball en Green Energy Park in Vlaanderen, The Green Village (TU Delft), Future Energy Lab Metalot (TU Eindhoven) en Brainport Smart District in Nederland zullen hun ontwikkelings- en demonstratie-omgeving verbinden aan beloftevolle innovaties. De 36 geselecteerde bedrijven ontvangen vouchers voor advies en de kans om hun innovatie in deze fysieke testomgeving te demonstreren en te ontwikkelen. Zo krijgen ze feedback op basis van het werkelijke gebruik van de technologie en ontstaan inzichten die leiden tot verdere verfijningen van het product. Dit verhoogt de kansen op commercieel succes. De producten worden ook per proeftuin voorgesteld aan een breed publiek om zo de kenbaarheid ervan te verhogen. De beoogde uitkomst biedt zowel een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen als een economische meerwaarde in de vorm van meer omzet en meer tewerkstelling in de grensregio.

Gericht op grensregio Vlaanderen-Nederland

ConnectSME-project richt zich op Vlaamse en Nederlandse cleantech kmo’s en mkb’s die hun innovaties willen schalen. Het programma faciliteert en ondersteunt grensoverschrijdende samenwerking maximaal door kwalitatieve matches te vormen met partijen over de grens. Nederlandse mkb’s testen hun innovatief product bij een Vlaamse proeftuin en de Vlaamse kmo’s demonstreren hun product bij een Nederlandse proeftuin. Elke proeftuin heeft specifieke faciliteiten en eigenschappen, waardoor een unieke combinatie tussen de kmo/mkb en een specifieke proeftuin ontstaat. Door de drempels voor grensoverschrijdende samenwerking weg te nemen, wil ConnectSME de marktintroductiekansen van innovatieve technologieën in de grensregio Vlaanderen-Nederland verbeteren. De Nederlandse en Vlaamse proeftuinen kunnen elkaar in toenemende mate aanvullen, wat voor het realiseren van complexe, cross-sectorale innovaties van belang is. Dankzij dit project zal de test- en demonstratie-infrastructuur van de grensregio nauwer verbonden geraken, waardoor na afloop van het project de innovatieve mkb’s en kmo’s van dit netwerk zullen kunnen blijven profiteren. 

Meer informatie over selectiecriteria en aanmelding kan je in de flyer van het programma vinden.

Marktbevraging Senior Business Developer

In het kader van ons project #ConnectSME zoeken we additionele expertise. Heb je interesse om deel uit te maken van onze toonaangevende cleantech hub en van dit innovatief project?

:RETOOL, the 3rd and final exhibition of the S+T+ARTS Repairing the Present exhibition series

We were happy & honored to see many people at the premiere of RETOOL, the 3rd and final exhibition of the S+T+ARTS Repairing the Present exhibition series as curated by Manuel Cirauqui.
As the coordinator of the S+T+ARTS Repairing the Present consortium and representing the team that evening, Snowball was invited to give a bit of context to this exhibition, its purpose and its coming about.

:REWORLD :REWILD :RETOOL triptych of exhibitions to repair the present.

Studio Above&Below’s artwork ‘Entangled Landscapes’ makes soil quality visible in an interactive way. This first prototype is part of a triptych of exhibitions :REWORLD :REWILD :RETOOL that will take place this autumn at MEET in Milan, at MAXXI in Rome and ZKM in Karlsruhe, a triptych curated by Manuel Cirauqui.

Premiere ‘Entangled Landscapes’

On the 27th of August ‘Entangled landscapes’ premiered at Spiere-Helkijn’s old swimming pool.
Snowball co-founder and Managing Director Alexandra Vanhuyse explained the STARTS project as well as the role of the artwork in achieving its goals. 
Enjoy reading Alexandra’s opening speech.

Update ConnectSME: Nederlandse MKB’s gekend

We boeken goede vooruitgang binnen het ConnectSME-project en beginnen nieuwe technologieën te testen en valideren bij Snowball, met als doel de productlanceringen te versnellen die resulteren in een aanzienlijke CO2-reductie voor een groenere en schonere planeet. In deze blogpost laten we je kennismaken met de MKB’s waarmee we zullen samenwerken.