🌿Een gesprek dat telt 🌿

Alexandra Vanhuyse in gesprek met Belgische premier Alexandre De Croo.

Tijdens het 75-jarig jubileumfeest van UNIZO had Alexandra Vanhuyse, co-founder van onze Cleantech hub, een boeiend debat met Belgisch premier Alexander De Croo over energietransitie en duurzaamheid. Hier zijn enkele hoogtepunten:

🔬 Onderwijs en Technologie

  • “We hebben niet zozeer een tekort aan personeel, maar aan de juist opgeleide mensen.
    Wij zoeken mensen met een passie voor technologie, en een passie voor duurzaamheid. En die passie ontwikkelt zich al in het kleuteronderwijs. De kennismaking, het prikkelen door en ontdekken van technologie, en al spelend ervaring opdoen met nieuwe snufjes vanaf jonge leeftijd is cruciaal. We pleiten dus voor een meer praktijkgericht en participatief onderwijs. België barst van innovatieve en hoogtechnologische ondernemingen. Bedrijfsbezoeken, interviews met, uitwisselingen, workshops en dergelijke meer, zien wij graag opgenomen in het curriculum.”

📜 Wetgeving en Innovatie

  • “Als proeftuin voor groene technologie, testen, valideren en demonstreren wij bij Snowball innovatieve prototypes en business modellen die de energietransitie ondersteunen en versnellen. Deze prototypes hebben vaak nog geen volledig regulatoir proces en vergunningstraject doorlopen. Als gevolg opereren wij dus regelmatig in een onduidelijk wettelijk kader, zo bijvoorbeeld over energiedelen. Daarnaast moeten we ook rekening houden met de versnippering van de bevoegdheden over de verschillende regio’s en instanties, hetgeen ons afremt. In een notendop: de technologie is er, de wil is er, en de ondernemers zijn er. Het beleid en de administratie moeten mee versnellen om allen samen maatschappelijke thema’s zoals omgaan met klimaatverandering realiseerbaar te maken.”

🌍 Holistische Aanpak

  • “We moeten op systeemniveau zorgen voor meer integratie. Dat zal de game changer zijn voor de energietransitie. We hebben in het noorden veel wind, in het zuiden veel zon. Het Europees net is beschikbaar, we moeten dat optimaliseren. Ook kunnen we het beleid voor verschillende doelgroepen binnen België beter op elkaar afstemmen. Voor bedrijven wordt elektrificatie van het wagenpark bijvoorbeeld volop gestimuleerd, terwijl voor particulieren steun voor hernieuwbare energie, in de vorm van zonnepanelen of warmtepompen, wordt vooropgesteld. Evenwel hoe deze 2 groepen structureel kunnen samenwerken en wederzijdse voordelen kunnen halen uit de connectie en interactie tussen beide, via microgrids en clustering, dat staat niet voorop. Terwijl dat net een belangrijk deel van de uitdaging van de energietransitie kan opvangen, de mismatch tussen energievraag en energie-aanbod.”